Resepi: Ikan 3 Rasa
Alhamdulilah kenyang rasanya makan brunch
(breakfast+lunch) yang heavy ni…Bangun
pagi hari weekend biasanya saya akan masak makan tengahari terus dan saya akan
thaw ikan dengan meletakkannya di suhu bilik ataupun di peti ais bukan freezer sejak
semalam atau awal pagi sebab kalau nak tunggu nak masak baru thaw memang ambil
masa.
Dan resepi hari ini ialah Ikan 3 Rasa yang amat sedap dan
menepati selera saya. Ikan ini adalah ikan yang saya beli di Asia Shop milik
Sri Lankan…dan jenis apa pun saya tak tahu…tapi sedap datang dari
Carribean..Resepi ini saya olah sedikit daripada blog Ilham Jiwa Rasaku.
Bahan-bahan A Ikan:
Ikan
Ikan 3 keping
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada putih
Sedikit kunyit.
Ikan dilumurkan dengan garam, kunyit dan lada putih dan
dibiarkan seketika. Kemudian goring dengan minyak panas sehingga garing, angkat
dan letakkan diatas tisu/kitchen towel untuk menyerap minyak.
Bahan-bahan B) 3
rasa:
Setengah batang carrot dipotong dadu
Setengah biji bawang besar dipotong dadu
2 biji tomato dipotong dadu
2 ulas bawang putih dipotong halus
1 inci halia dihiris halus
6 helai daun limau purut
3 sb sos cili thai
2sb sos tiram
1 sudu sos cili pedas
Garam, madu (menggantikan gula) dan serbuk lada putih
Sehiris limau nipis bagi masam
½ cawan air
2 sb minyak masak
Cara membuatnya:
Tumis bawang putih, halia dan bawang besar sehingga sedikit
layu, kemudian masukkan carrot, air, tomato dan daun limau purut. Kacau 5-8
minit kemudian masukkan sos cili, sos cili thai, sos tiram, garam, lada sulah,
madu. Biarkan mendidih,kemudian perahkan limau nipis dan rasakan sekalikan agar
sedap pada rasa anda…dan curahkan diatas ikan yang digoreng tadi..tadaa sudah
siap. Bolehlah dimakan bersama nasi panas.
Selamat mencuba.
*Untuk lebih rasa nikmat 3 rasa, masukkan hirisan nanas yang
dipotong dadu.. taburkan daun bawang…wah macam di kedai tom yam meriahnya…
Cheers,
Zia Anis
No comments:
Post a Comment