Kalau duk diperantauan, makanan lah yang paling dirindui. Jom tengok makanan dan kuih kelantan yang sedap dan sangat menarik untuk dicuba oleh masyarakat negeri lain dan juga boleh belajar cara nak memasaknya...
1) Jala Mas-bahan utama telur kuning dan air gula.
2. Buah tanjong- bahan utama telur kuning dan air gula.
3. SIra Labu..sangat popular musim kenduri..kira macam desert lah ni.
4. Serabe -dimakan bersama kuah santan manis
5. Pulut dakap- dimakan dengan air nise
6. Cik mek molek- bahan utama keledek dan berisi gula didalamnya..bila siap digoreng gula mencair..so makan ada rasa air gula...
7. KUih topi-makanan kegemaran arwah nenek saya...kuih ni je dia makan...kuih lain..x sangat
8. Tepung bukus...berisi kelapa manisan di buat dua lubang...
9. KUih badak...kegemaran saya..
10. KUih nekbat- dimasak bersama air gula
11. Sira pisang-makanan di waktu petang
12. Pulut sekayo-sangat sedap dan lemak
13. Tepong boko-ada versi tepung dan versi ubi kayu
Cheers,
ZA
*FOTO ihsan blogger dan google. Terima kasih
banyak jenis jugak yang CT pernah makan hehehe
ReplyDeletejemput singgah jemput singgah Siti Yang Menaip