Sunday, May 19, 2013

Menu Phd: Nasi Ayam Hainan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Beberapa hari yang lalu saya teringin ingin mencuba resepi Nasi Ayam Hainan, setelah meneliti video di youtube dan resepi di beberapa blog maka termuncullah resepi yang sedap dan simple ini...

Jom kita lihat bahan-bahan dan cara membuatnya:

Untuk ayam:
Bersihkan seekor ayam yang kecil atau dalam 1000g seekor dengan air dan disental guna garam dan dibilas.
Kemudian lumurkan ayam dengan garam dan sumbatkan ke dalam ayam 3 biji bawang putih diketuk dan 5 keping halia yang dipotong serta keratan daun sup ...Rebuskan ayam sehingga ayam masak, kemudian asing ayam dengan stoknya dan dibiarkan sejuk.


Ayam sedang direbus...

Setelah ayam masak dan disejukkan, lumurkan minyak bijan keseluruh ayam dan dipotong untuk dihidangkan...

Nasi
2 cawan beras basmati di rendam 10 minit, dibasuh dan ditoskan...
Kemudian tumiskan 2 inci halia yang dicincang kecil, dan kemudian masukkan 4 biji bawang outih yang dicincang juga, tumiskan sehingga wangi, dan masukkan beras tadi..kemudian masukkan satu sudu minyak bijan...kacau sebentar dan masukkan stok ayam yang disediakan diatas...agak2lah airnya..dalam 3 cawan...kemudian masak nasi diapi besar, bila air kering kecilkan api dan biarkan nasi masak...

Sos Kicap
2 sudu kicap cair..
1sudu kecil minyak bijan
2 biji cili padi dihiris..
Gaulkan semua sekali dan jadilah sos kicap

Sos pedas

2biji bawang putih 
1inci halia
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil garam
2 sudu besar sup stok ayam
Semuanya ditumbuk atau diblender..siap

Sup
Ambil sup stok ayam, buangkan segala lemak ayam dan minyak yang ada, perasakan dengan garam dan gula dan masukkan daun sup yang dihiris..

Inilah Nasi Ayam Hainan yang sedap dan sihat itu...





Selamat mencuba..insyaAllah menjadi..

Cheers,
Zia Anis

No comments:

Post a Comment

Jerman (Germany) Bandar yang ku lawati

 Assalamualaikum and Hi semua, Wie gehts? Alhamdulilah saya sihat. Setelah berkurun tak update harini nak update blog.  Sepertimana tajuk di...