Thursday, April 14, 2011

Spageti Bolognese Atau Spageti Meatball

Spageti Bolognese Atau Spageti Meatball
Resepi spageti Bolognese atau spageti meatball ini saya belajar daripada my housemate masa belajar kat Aussie dulu. Nilah resepi mat salleh yang paling senang dan mengenyangkan. Dan semua bahan-bahannya ada kat pasaraya atau kedai runcit.
Spageti Bolognese 

Bahan-bahannya:
500 gm Spageti –direbus bersama sedikit garam dan minyak masak/mentega.
Carrot-dihiris cube
Celeri-dihiris kecil
Capsicum-dihiris cube
Mushroom dlm tin-dihiris nipis
Bawang Besar sebiji-dihiris nipis
Bawang putih seulas-dimayang halus
500 gm Minced meat jenama Ramly
Sos spageti Prego perisa mushroom atau Traditional
Sos cili-untuk kurangkan tahap kemasaman sos Prego
Garam dan Gula

Cara-caranya:
Panaskan minyak masak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Kemudian masukkan minced meat dan gorengkan sehingga sederhana garing.
Kemudian masukkan carrot, kacau sekejap, kemudian tambahkan sos spageti dan sos cili. Gaul sebati.
Masukkan capsicum, celery dan carrot dan mushroom. Gaul lagi dan perisakan dengan garam dan gula. Biarkan mendidih, sedia untuk dihidang bersama spageti yang telah direbus dan ditos tadi.
Selamat mencuba.
*Untuk resepi meatball gantikan minced meat dengan meatball yang digoreng dan ditoskan minyaknya. Meatball tersebut boleh beli di frozen shop atau supermarket. Kalau rajin boleh buat sendiri.
 Spageti Meatball


Cheers,
Zia Anis

No comments:

Post a Comment

Jerman (Germany) Bandar yang ku lawati

 Assalamualaikum and Hi semua, Wie gehts? Alhamdulilah saya sihat. Setelah berkurun tak update harini nak update blog.  Sepertimana tajuk di...