Ini adalah entri kedua setelah entri salam perkenalan diposkan. Entri kali ini akan saya ceritakan mengenai asam gelugor (Garcinia atroviridis) atau asam keping yang mak saya buat sendiri (handmade-kampung mari...). Ayah saya kutip buah gelugor ni kat kebun...buah ni tak perlu dikait atau dipetik daripada pokoknya, hanya kutip yang jatuh/gugur sahaja. Manakala yang buruk tak payah kutip...jadi baja organik jerlah.
Ni buah yang sudah masak... warnanya kuning jingga...yang belum masak warnanya hijau muda..
Kemudian, mak saya akan potong buah-buah ini mengikut ruas-ruasnya....nak potong buah ni senang ajer kerana ianya lembut...dan dibasuh menggunakan air bersih...
Setelah siap dibersihkan, buah-buah ni akan ditoskan. Kemudian mak saya akan jemur dibawah terik matahari sehingga ianya kering dan bertukar menjadi warna kehitaman.
beginilah cara nak susun buah asam gelugur nih..Ianya akan dibalikkan setelah bahagian atas kering. Untuk kering ianya memakan masa 2-3 hari dibawah terik matahari..kalau hujan kene tunggu lamalah skit...
Yang ni plak...kita close-up kasik nampak lebih jelas...
Dan setelah kering, maka jadilah ianya asam keping. Dan dalam masakan melayu, kita banyak menggunakan asam gelugur/asam keping ini. Di lain masa saya akan kongsikan resepi sambal asam gelugur yang enak itu.
Sekian entri untuk kali ini. Semoga ianya telah menambahkan pengetahuan anda semua.
Cheers,
Zia Anis
No comments:
Post a Comment