Friday, March 23, 2012

Zon Bebas Cukai Rantau Panjang, Kelantan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pos hari ini saya akan berkongsi maklumat dan foto mengenai zon bebas Cukai Rantau Panjang, Kelantan. Ianya terletak bersebelahan Thailand, hanya dipisahkan sebatang sungai golok yang kelebaran 5-10 meter sahaja
(anggaran lah ek). Sungai ini selalu akan melimpah jika hujan lebat terutama di musim Tengku-Jo (tengkujuh). Jadi penduduk disini memang dah selalu "aware" mengenai banjir.
Di Zon bebas cukai ini terdapat banyak kedai dan gudang yang menjual pelbagai barangan seperti pakaian dan aksesori wanita dan lelaki, beg tangan, beg travel, buah-buahan, cenderahati, pinggan mangkuk, periuk belanga dan sebagainya. Bila tiba musim cuti sekolah memang kawasan ini penuh sesak dengan pelancong tempatan. Penjual-penjualnya adalah majoriti masyarakat melayu kelantan dan siam. Kebanyakkan barang juga adalah "Made in Thailand". Jika ada masa, datanglah melawat Kelantan, jangan lupa singgah Pengkalan Kubur. Dan jika mahu tawar menawar, silalah "kecek kelate" hehhehe. So enjoy the photos.

























Quote of the day "marriage is not living together, but loving together".

Cheers,
Zia Anis

Saturday, March 17, 2012

Masjid Kristal, K. Terengganu, Terengganu.

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Gigih betul saya malam ini, sebab ini adalh pos yang ketiga. Pos kali ini saya akan sharekan foto Masjid Kristal yang terletak di Taman Tamadun Islam K.Terengganu. Masjid ini lawa sangat dan terletak dipersisir sungai menghala ke laut. Jom layan foto.















Cheers,
Zia Anis

Foodography lagi...Part 2

Assalamualaikum,
Pos kali tak banyak nak taip..kita layan foto makanan.


Naget, tak bagus makan sokmo...





Puding karemel

Air sunquick oren

Cawan Ikea







Thanks Allah for the Rezeki.

Qoute of the day " Kita tidak memilki apa-apa atau dimilliki oleh sesiapa. Allah lah yang Maha Memiliki".

Cheers,
Zia Anis

Ketupat Daun Palas

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Sudah lama rasanya saya tidak pos resepi ataupun apa-apa mengenai foodography. Jadi pos di malam sabtu ini adalah mengenai Ketupat Daun Palas. Ketupat ini biasanya akan menjadi famous di bulan syawal atau raya haji. Sememangnya famous sebab sehari sebelum raya haji atau puasa di gelar "hari buat tupat" di Kelantan, kerana pada hari inilah mokcik-mokcik akan memasak ketupat ini. Ketupat daun palas adalah berbentuk 3 segi dan diperbuat daripada pulut, santan, garam dan diisi dengan "filling" seperti serunding daging, kacang merah ataupun tawar (tiada gula) atau manis (tambah gula). Kalau ketupat tawar biasanya akan dihidangkan bersama dengan gula melaka atau "nise nyo". Proses membuat ketupat akan bermula dengan membeli daun palas di pasar tani atau cari sendiri di kebun. Kemudian kena buka daun tersebut dan buatkannya jadi 3 segi. Kemudian sediakan pulutnya, dan proses membungkus boleh dilakukan. Proses ini adalah paling renyah atau tedious sebab hanya yang pakar boleh membungkus dengan cantik dan kemas. Mak saya dan mak saudara saya memang pakar membungkus..saya tengok ajer... Lepas siap bungkus, potong ekor daun dan rebus atau kukus selama beberapa jam sehingga masak. Setelah masak, biarkan sejuk dan sedia untuk di makan. Jom menjamu mata dengan foto ketupat yang saya snap guna kamera cap ayam...no DSLR kali ini.




Inti: serunding daging kaw-kaw

Inilah rupanya daun palas yang  belum dibuka..

Pulut yang diproses dan sedia untuk dimasukkan dalam kelongsong daun palas

Ketupat palas yang belum dikukus atau direbus

Tadaa..dah siap ketupat daun palas...versi kelate

Sedap yang amat. Terima kasih Allah atas rezeki Mu.
Quote of the day "Have a good intentions, put full attention, thus no tension".

Ya Allah jauhi aku daripada niat yang tidak baik dan tekanan perasaan, Amin".

Cheers,
Zia Anis

*Saya bangga jadi anak kelate, sebab macam-macam ada.

Jerman (Germany) Bandar yang ku lawati

 Assalamualaikum and Hi semua, Wie gehts? Alhamdulilah saya sihat. Setelah berkurun tak update harini nak update blog.  Sepertimana tajuk di...